home

Liesbreukoperatie : operatie in dagbehandeling

Een liesbreuk is een breuk in de buikwand bij de lies. Als u klachten heeft, krijgt u vaak een operatie. Dit kan een kijkoperatie of een buikoperatie zijn. U blijft na de operatie een paar uur in het ziekenhuis. Het herstel duurt ongeveer 1 tot 3 weken.

Over een liesbreuk

De organen in de buik worden beschermd door de buikwand en het buikvlies. De buikwand bestaat uit spieren en pezen. Een zwakke plek in de buikwand kan een breuk worden. Het buikvlies of een vetbult wordt dan naar buiten geduwd. Dit heet een buikwandbreuk. 
Een liesbreuk is een buikwandbreuk bij de lies. Bij de lies ziet u een bult zitten. Soms komen darmen of een ander een orgaan vast in de breuk te zitten. Dit heet een beklemming. 

Soms geeft een liesbreuk geen klachten. Soms kunt  u bij een liesbreuk  1 of meer van de volgende klachten ervaren:

  • Pijn bij de lies.
  • Een zeurend of brandend gevoel bij de lies.
  • Een bult bij de lies. Bij een beklemming wordt de bult vaak hard en pijnlijk.  
  • Misselijkheid en overgeven. Dit gebeurt vaak bij een beklemming. 

Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf. Een liesbreuk kan wel groter worden. Bijvoorbeeld wanneer de buikwand nog meer wordt uitgerekt. 

Oorzaken

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Dit kan al vanaf de geboorte bestaan. Een zwakke plek of opening in de buikwand kan ook ontstaan door het uitrekken van de buikwand als iemand ouder wordt. Door druk op de buikwand, zoals veel tillen, hoesten of persen, kan een liesbreuk groter worden. 

Onderzoek en diagnose 

  • De arts voelt aan de lies. Zo bekijkt de arts of u een liesbreuk heeft. U bespreekt met de arts welke ehandeling het beste bij uw klachten past. Vaak adviseert de arts een operatie. 
  • Als u geen of weinig klachten heeft, kan het beter zijn om af te wachten. Een operatie kan na een aantal jaren wel nodig zijn.
  • Heel soms adviseert de arts een breukband. Een breukband is een band die uw organen op de juiste plaats houdt. U draagt de breukband is als een soort riem. Uw klachten worden dan minder erg. U heeft dan nog wel een liesbreuk.
  • Soms adviseert de arts u om af te vallen. U kunt dan later een operatie krijgen.

De operatie is een buikoperatie of een kijkoperatie. Het voordeel van een kijkoperatie is dat u een minder grote wond heeft. Hierdoor gaat het herstel vaak sneller. Samen met de arts bespreekt u welke operatie past bij uw klachten en de breuk. 

Veel patiënten uit OLVG met een liesbreuk worden geopereerd in het BovenIJ ziekenhuis. Uw arts bespreekt met u of u in aanmerking komt voor een operatie in BovenIJ. In het BovenIJ is de wachtlijst voor veel liesbreukoperaties korter. 
U bent dan sneller aan de beurt.In OLVG en BovenIJ werken dezelfde chirurgen. De kwaliteit van de behandeling is daarom hetzelfde. 

Zo bereidt u zich voor op de operatie

  • U vult een vragenlijst in via patiëntenportaal MijnOLVG als voorbereiding op uw behandeling of onderzoek. Daarna hoort u welke soort verdoving u krijgt.
    Meestal hoort u dit online via MijnOLVG. Heel soms is een telefonische afspraak of een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie nodig. Een medewerker van de afdeling Anesthesiologie neemt dan contact met u op.
    Kijk voor meer informatie op de webpagina: Verdoving bij een onderzoek of operatie.
  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Voor uw eigen veiligheid moet u voor uw behandeling of onderzoek nuchter zijn.
    U krijgt hiervoor instructies van een medewerker van de afdeling Anesthesiologie.
    Voor meer informatie kunt u ook alvast kijken op de webpagina Verdoving bij een onderzoek of operatie. 
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie.
Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking.
Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken.
Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie.
Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie.

Zo gaat de operatie

Kijkoperatie

Een kijkoperatie heet ook een laparoscopie of TEP. De arts maakt 3 kleine sneetjes tussen de navel en het schaambeen. Door het sneetje bij uw navel brengt de arts een slangetje met een camera in. De andere sneetjes gebruikt de chirurg om de liesbreuk te herstellen. Voor het sterker maken van het buikvlies gebruikt de arts een soort matje van kunststof.

Buikoperatie

Als u geen kijkoperatie krijgt, maakt de arts een snede van 8 centimeter bij de lies om de breuk te herstellen. De arts duwt het buikvlies terug. Voor het sterker maken van de buikwand gebruikt de arts een soort matje van kunststof. De arts hecht dan de wond.

Na de operatie

  • Na de operatie mag u meteen alles weer eten en drinken.
  • U mag na de operatie gewoon douchen. Ga niet in bad of naar het zwembad tot de wond dicht is. Dit duurt meestal 2 weken.

Risico's

  • Elke operatie heeft risico’s. Bij een liesbreukoperatie heeft u een kleine kans op een bloeding of een ontsteking van de wond.
  • Soms ontstaat er door de operatie een bloeduitstorting. De huid rond het litteken wordt dan blauw of rood. Ook kan de kleur veranderen bij de penis en balzakken of bij de schaamlippen. Dit verdwijnt vanzelf. Als de bloeduitstorting groot is of u spanning op de huid voelt, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. 
  • Een liesbreuk ontstaat op een zwakke plek in de buikwand. Soms blijft deze plek na de operatie zwak. Er is dan een kans op een nieuwe liesbreuk.
  • Bij grote liesbreuken blijft er soms vocht achter in de lies. Vaak is uw lies dan dik zonder dat u pijn heeft. Dit gaat vanzelf over.
  • Soms loopt de zaadstreng bij mannen of een zenuw schade op tijdens de operatie. U verliest dan gevoel rond uw balzak, bij de lies of aan de binnenkant van het bovenbeen. Ook kunt u veel pijn ervaren rond de wond. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Blijvende klachten noemen wij chronische pijnklachten.

Opleiden zorgverleners in OLVG

OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen.  Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden.

Uitstel van uw operatie of behandeling

Heel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan.
Bijvoorbeeld door een onverwachte situatie. Of als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Naar huis

  • Als u zich goed voelt, mag u na uw operatie naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt. 
  • De eerste dagen na de operatie kan de wond gevoelig zijn. Vooral bij diep ademhalen, hoesten of bewegen. 
  • Neem op de dag van de operatie en de dag erna elke 6 uur 2 tabletten paracetamol 500 mg.
  • Blijf na de operatie zo gewoon mogelijk bewegen. Dit is goed voor uw herstel. 
  • Na een kijkoperatie mag u na 1 week weer alles doen, als u geen pijn meer heeft.
  • Na een buikoperatie mag u 4 tot 6 weken geen zware dingen tillen of hard persen.
  • Door de operatie en de verdoving kunt u zich een tijdje minder fit voelen. Dit is heel normaal. Deze klachten verdwijnen vanzelf als uw lichaam zich verder herstelt na de operatie.

Zo gaat het verder

U heeft 5 tot 6 weken na uw operatie een telefonische afspraak met een arts.  

Wanneer moet u ons bellen?

Neem meteen contact op met de afdeling Chirurgie als u 1 of meer van de volgende klachten heeft:

  • U heeft meer dan 38,5 graden koorts.
  • U heeft pijn die steeds erger wordt.
  • U verliest bloed en dat stopt niet.
  • De plek rond de wond wordt steeds dikker. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen. 

Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl

Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.

Bij een operatie in het BovenIJ geven de medewerkers in het BovenIJ informatie over hoe u het ziekenhuis kunt bereiken. 

Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: