Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De organen in de buik worden beschermd door de buikwand en het buikvlies. De buikwand bestaat uit spieren en pezen. Een zwakke plek in de buikwand kan een breuk worden. Het buikvlies of een vetbult wordt dan naar buiten geduwd. Dit heet een buikwandbreuk.
Een liesbreuk is een buikwandbreuk bij de lies. Bij de lies ziet u een bult zitten. Soms komen darmen of een ander een orgaan vast in de breuk te zitten. Dit heet een beklemming.
Soms geeft een liesbreuk geen klachten. Soms kunt u bij een liesbreuk 1 of meer van de volgende klachten ervaren:
Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf. Een liesbreuk kan wel groter worden. Bijvoorbeeld wanneer de buikwand nog meer wordt uitgerekt.
Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Dit kan al vanaf de geboorte bestaan. Een zwakke plek of opening in de buikwand kan ook ontstaan door het uitrekken van de buikwand als iemand ouder wordt. Door druk op de buikwand, zoals veel tillen, hoesten of persen, kan een liesbreuk groter worden.
De operatie is een buikoperatie of een kijkoperatie. Het voordeel van een kijkoperatie is dat u een minder grote wond heeft. Hierdoor gaat het herstel vaak sneller. Samen met de arts bespreekt u welke operatie past bij uw klachten en de breuk.
Veel patiënten uit OLVG met een liesbreuk worden geopereerd in het BovenIJ ziekenhuis. Uw arts bespreekt met u of u in aanmerking komt voor een operatie in BovenIJ. In het BovenIJ is de wachtlijst voor veel liesbreukoperaties korter.
U bent dan sneller aan de beurt.In OLVG en BovenIJ werken dezelfde chirurgen. De kwaliteit van de behandeling is daarom hetzelfde.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Een kijkoperatie heet ook een laparoscopie of TEP. De arts maakt 3 kleine sneetjes tussen de navel en het schaambeen. Door het sneetje bij uw navel brengt de arts een slangetje met een camera in. De andere sneetjes gebruikt de chirurg om de liesbreuk te herstellen. Voor het sterker maken van het buikvlies gebruikt de arts een soort matje van kunststof.
Als u geen kijkoperatie krijgt, maakt de arts een snede van 8 centimeter bij de lies om de breuk te herstellen. De arts duwt het buikvlies terug. Voor het sterker maken van de buikwand gebruikt de arts een soort matje van kunststof. De arts hecht dan de wond.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
U heeft 5 tot 6 weken na uw operatie een telefonische afspraak met een arts.
Neem meteen contact op met de afdeling Chirurgie als u 1 of meer van de volgende klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
Bij een operatie in het BovenIJ geven de medewerkers in het BovenIJ informatie over hoe u het ziekenhuis kunt bereiken.
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.