Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij een ongeluk, val of harde klap tegen de knieschijf kan de knieschijf breken. U kunt dan de knie niet goed buigen en strekken.
De knie bestaat uit 3 botten: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. De knieschijf zit met pezen vast aan het bovenbeen en het onderbeen. De knieschijf is belangrijk voor het buigen en strekken van de knie.
Als u uw been nog wel kunt strekken, krijgt u een behandeling zonder operatie.
Vaak gaan de stukken bot van de knieschijf uit elkaar staan. U kunt uw been dan niet meer strekken. Er is een operatie nodig om de stukken bot weer aan elkaar te zetten.
U krijgt dan gips of een brace.
De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.
Bekijk hieronder het filmpje over het behandelplan:
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Bij een operatie aan de knieschijf zet de arts de delen van uw knieschijf vast met een metalen vlechtdraad. Hiervoor maakt de arts een snee aan de voorkant van uw knie. Soms krijgt u ook schroeven in uw knie.
Bij elke operatie zijn er risico’s. Bij een operatie voor een gebroken knieschijf heeft u een kleine kans op:
Het materiaal in uw knie kan gaan irriteren. Uw huid wordt dan vaak rood en pijnlijk. U kunt een ontsteking krijgen. Dit komt omdat de metalen pinnen net onder de huid liggen. Als u hier last van heeft en uw knie is beter, kunt u met arts bespreken om de pinnen te laten verwijderen.
Om uw been niet stijf te laten worden is het belangrijk dat u het been blijft bewegen. Let hierbij erop dat u de knie niet buigt. Houd tijdens de oefeningen uw brace of spalk om uw knie. U kunt meteen beginnen met de oefeningen.
Neem contact op met de polikliniek Traumachirurgie als u 1 of meer van de volgende klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.