Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De huid van uw boven-ooglid kan over de rand van uw boven-ooglid hangen. Te veel huid in een boven-ooglid kan klachten geven. U ziet bijvoorbeeld minder.
Meestal heeft u in beide boven-oogleden te veel huid.
De medische naam voor te veel huid in de boven-oogleden is dermatochalasis.
Bij sommige mensen staat ook het ooglid of de wenkbrauw te laag.
Als u ouder wordt, wordt uw huid slapper. Ook de huid in uw oogleden wordt slapper. Hierdoor krijgt u te veel huid in uw oogleden.
Achter de huid van de oogleden zit een laagje bindweefsel. Daarachter zit het vet van de oogkas. Als u ouder wordt, kan ook het laagje bindweefsel slapper worden. Het vet achter dit laagje bindweefsel komt dan naar voren, waardoor uw ooglid dikker wordt.
Heel soms komen dikke boven-oogleden door een ziekte, zoals de ziekte van Graves.
U kunt 1 of meer van deze klachten hebben:
Het kan ook zijn dat u geen klachten heeft, maar dat u te veel huid in uw boven-oogleden niet mooi vindt.
Uw huisarts kan u doorsturen naar een specialist in het ziekenhuis (bijvoorbeeld een oogarts of plastisch chirurg) voor een operatie. Of u kunt naar een zelfstandige kliniek gaan.
De specialist kijkt hoe het met uw boven-oogleden is. Bijvoorbeeld hoeveel huid in uw boven-oogleden zit en of uw oogleden dikker zijn.
Samen bespreken jullie wat er mogelijk is bij de operatie en wat u wilt. De specialist zal ook met u bespreken wat het resultaat van de operatie kan zijn en welke risico’s er zijn.
Alle zorgverzekeraars hebben met elkaar afgesproken wanneer de operatie vergoed wordt. Uw zorgverzekeraar betaalt de operatie als de huid van uw boven-ooglid bij gewoon recht vooruitkijken voor een deel voor uw pupil hangt.
De specialist maakt daarom foto’s van uw ogen en stuurt deze naar uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar laat weten of de operatie wel of niet vergoed wordt.
De chirurg tekent op uw boven-oogleden welke huid kan worden weggehaald.
U krijgt daarna een prik met verdoving in uw ooglid. U voelt hierdoor niets van de operatie. U bent wel wakker tijdens de operatie.
Bij de operatie haalt de chirurg huid uit het boven-ooglid weg. Dit heet een ooglidcorrectie.
Als uw ooglid ook dikker is, kan de chirurg met een elektrisch stroompje het laagje bindweefsel onder de huid strakker maken. Soms haalt de chirurg ook nog vet uit uw oogkas weg. Hierna hecht de chirurg de overgebleven huid weer aan elkaar.
De operatie duurt meestal ongeveer een half uur. Na de operatie kunt u gewoon naar huis.
Na de operatieU heeft de eerste dag na de operatie meestal een beetje pijn.
De dagen erna kunnen uw oogleden dik en blauw worden. Dit is normaal. Het gaat vanzelf in een paar weken over.
Meestal komt u na een week terug om de hechtingen eruit te halen.
Elke operatie geeft kans op problemen. Bijvoorbeeld een bloeding of ontsteking van de wond.
Bij de operatie om huid uit uw boven-oogleden te halen zijn er ook deze risico’s:
Als bij de operatie ook vet uit de oogkas wordt weggehaald, is er een heel kleine kans dat u een bloeding in uw oogkas krijgt. U kunt hierdoor slechtziend blijven of zelfs blind aan uw oog worden.
Bel daarom direct de arts die de operatie heeft gedaan, bij 1 of meer van deze klachten:
Het resultaat van de operatie is niet precies te voorspellen. De specialist kijkt na 2 of 3 maanden na de operatie wat het resultaat is.
Pas na ongeveer 3 maanden kunt u echt zien hoe het is geworden.
Als u de operatie kreeg omdat u uw boven-oogleden niet mooi vond, is er een kans dat u niet tevreden bent. Het resultaat is misschien minder mooi dan u hoopte. Er kan ook een verschil zijn tussen links en rechts.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over chirurgie rond het oog.
U bespreekt uw klachten, uw wensen en de mogelijkheden met de plastisch chirurg.
Een operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Na 1 uur kunt u meestal weer naar huis.
ZorgverzekeraarHoud er rekening mee dat uw zorgverzekeraar deze behandeling niet altijd betaalt. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. |
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Als u zich goed voelt, mag u na uw operatie meteen naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
U heeft ongeveer 1 week na de operatie een controleafspraak op de polikliniek. De arts verwijdert dan ook de hechtingen en de pleisters.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie is er een kleine kans op een nabloeding of ontsteking.
Bel meteen met de afdeling Plastische Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar verpleegafdeling B5.
Verpleegafdeling Plastische Chirurgie, locatie Oost, B5
020 599 25 03 (dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.