Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Het sleutelbeen is het bot tussen uw schouder en uw borstbeen.
Als uw sleutelbeen breekt, krijgt u vaak een bobbel op de plek van de breuk. Er zijn 3 verschillende breuken van het sleutelbeen:
Als uw sleutelbeen gebroken is, krijgt u op de Spoedeisende Hulp een sling. Een sling is een draagband voor uw arm. Als u een sling draagt, krijgt uw sleutelbeen rust. Zorg dat u de sling op de goede hoogte draagt. Uw elleboog maakt dan een hoek van ongeveer 90 graden. Uw hand hangt in deze stand iets hoger dan uw elleboog.
Het is belangrijk dat u uw hand, pols en elleboog blijft bewegen. Uw arm wordt dan niet stijf. U kunt bijvoorbeeld een vuist maken en uw vingers en elleboog strekken. Zo blijft het bloed door uw arm goed stromen. Uw arm wordt dan minder dik en stijf. Voor het slapen kunt u de sling afdoen.
Bekijk het filmpje om te zien hoe u de sling omdoet. De arts vertelt u welke sling u heeft.
Als u een dubbel-loop-sling nodig heeft, bekijk het filmpje hieronder:
Als u een singel-loop-sling nodig heeft, bekijk dan het filmpje hieronder:
De arts belt u op de eerste werkdag nadat u op de Spoedeisende Hulp bent geweest. Samen met de arts kiest u dan een behandeling. U kunt kiezen tussen een operatie of een behandeling met een sling en kinesiotape.
Bij een behandeling zonder operatie, draagt u 1 week een sling.
Soms krijgt u ook kinesiotape. Dit is een speciale tape om uw schouder te ondersteunen. U draagt kinesiotape voor maximaal 3 weken. Meer informatie over kinesiotape leest u op de webpagina: Kinesiotape.
Na 1 week belt de arts u om te kijken hoe het gaat. Samen met de arts maakt u een behandelplan.
Na de afspraak gaat u de sling minder dragen. De arts geeft u advies hierover. Als u de sling minder draagt, kunt u beginnen met het bewegen van uw schouder. Zo wordt uw schouder minder stijf. Oefenen met uw schouder kan een beetje pijn doen, maar mag niet te veel pijn doen.
Elke week kunt u beginnen met nieuwe oefeningen voor uw schouder. In de Virtual Fracture Care app ziet u oefeningen die u kunt doen.
In de eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen, veel kracht zetten, of sporten als u uw schouder gebruikt.
Na 6 weken kunt u uw arm meestal weer gebruiken voor dagelijkse activiteiten. Probeer in totaal 3 maanden rustig aan te doen met uw schouder.
Meestal kunt u na 6 tot 8 weken uw arm weer volledig bewegen.
8 weken nadat u uw sleutelbeen heeft gebroken, komt u naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te laten maken. De arts belt u daarna met de uitslag.
Soms is de breuk na 8 weken nog niet goed genezen. Uw behandeling duurt dan langer. De arts bespreekt de behandeling met u.
Als het nodig is, krijgt u een verwijzing voor fysiotherapie.
Voordelen
Nadelen
Bij een operatie zet de arts de stukken sleutelbeen weer aan elkaar vast. Dit gebeurt binnen 2 weken na de breuk. De arts gebruikt hier een metalen plaatje en schroeven voor.
Voordelen
Nadelen
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Als u pijn heeft, kunt u pijnstilling gebruiken. Gebruik niet meer dan 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Als u te veel pijn heeft, bespreek dan met de arts wat u nog meer kunt doen om minder pijn te krijgen.
Het is belangrijk om snel te beginnen met oefeningen. Oefen met het bewegen van uw schouder en uw arm. Zo wordt uw arm niet stijf. Oefenen met uw arm kan een beetje pijn doen, maar mag niet te veel pijn doen.
Oefeningen voor uw schouder en uw arm kunt u vinden in de Virtual Fracture Care App.
Soms heeft u ook fysiotherapie nodig. De arts bespreekt dit met u.
Virtual Fracture Care appU kunt voor informatie over het herstel van deze breuk ook de app Virtual Fracture Care gebruiken. U vindt deze app in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). |
Elke operatie heeft risico's. Bel direct de polikliniek Traumachirurgie als u 1 of meer van deze klachten geeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.