Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Veel gezocht: Vacatures, Orthopedie, Bloedafname
MijnOLVG is het patiëntenportaal van OLVG. In MijnOLVG kunt u uw medische gegevens zien. Op elk moment, wanneer het u uitkomt. OLVG breidt MijnOLVG steeds verder uit, zodat u zelf meer digitaal kunt regelen. Met MijnOLVG kunnen we u sneller helpen. Lees meer informatie op de webpagina: MijnOLVG.
De enkel bestaat uit:
Het scheenbeen zit aan de binnenkant van de enkel. Het kuitbeen zit aan de buitenkant van de enkel. Stevige banden houden de botten bij elkaar. Deze banden heten ligamenten.
Bij een gebroken enkel is het kuitbeen, het scheenbeen of het sprongbeen gebroken. Soms zijn meerdere botten gebroken. Door een breuk ontstaan er 2 of meer losse botstukken. Het kan zijn dat de botstukken zijn verschoven en niet meer goed op elkaar staan.
De behandeling van een gebroken enkel hangt af van de plaats van de breuk en of de botdelen zijn verplaatst. U hoort van uw zorgverlener wat uw situatie is. Samen maakt u de keuze voor de beste behandeling.
https://www.youtube.com/embed/Wz5wZk8uRYA?feature=oembed&enablejsapi=1
https://www.youtube.com/embed/_x47JUexRj8?feature=oembed&enablejsapi=1
Er zijn meerdere behandelingen mogelijk bij een gebroken enkel. Welke behandeling u nodig heeft, hangt af van het type breuk.
Als door de breuk de stukken bot van elkaar af staan, zet de arts de stukken bot eerst terug op de goede plek. Het terugzetten van de stukken bot gebeurt meestal op Spoedeisende Hulp. Soms moet u hiervoor naar de operatiekamer.
https://www.youtube.com/embed/ZgdBXuKkr6c?feature=oembed&enablejsapi=1
Soms is een operatie nodig. Bijvoorbeeld als door de breuk de botstukken in de enkel te ver van elkaar staan. Als de botdelen te veel zijn verschoven. Of als de stevige banden zijn gescheurd. Tijdens de operatie zet de arts de botstukken op de goede plek. Hiervoor gebruikt de arts meestal 1 of meer metalen plaatjes en schroeven.
Als een operatie nodig is, kan dit op verschillende momenten gebeuren. Soms direct of enkele dagen nadat u uw enkel heeft gebroken. De operatie kan ook ongeveer na 2 weken zijn. Deze rusttijd is nodig om de spieren en de huid rondom de enkel te laten herstellen en te zorgen dat de enkel minder dik is. Als de enkel nog te dik is, heeft u meer kans dat de wond minder goed geneest en dat de wond gaat ontsteken. Het is daarom voor de operatie belangrijk het been goed hoog te houden. Wel kunt u de tenen bewegen in het gips.
Soms is er een extra controle voor de operatie nodig. De arts controleert dan mogelijke wonden en hoe dik uw enkel nog is.
De operatie gebeurt met narcose of een ruggenprik. De anesthesioloog bespreekt dit met u.
Na de operatie bespreekt de arts de verdere behandeling met u. De arts bespreekt dan ook met u of u gips of een brace nodig heeft. Dit is voor elke patiënt anders.
Regel op tijd de praktische zaken en hulp die nodig zijn tijdens en na uw verblijf in het ziekenhuis, bijvoorbeeld:
Trombose betekent er dat een propje bloed vastzit in een ader. Bij het dragen van gips of bij een wond na de operatie is de kans op trombose groter.
Om te zorgen dat u geen trombose krijgt, zijn maatregelen mogelijk, zoals medicijnen gebruiken die het bloed verdunnen. Die maatregelen heten tromboseprofylaxe.
Of maatregelen voor u nodig zijn hangt af van de behandeling, uw leeftijd, uw gewicht, of u eerder trombose heeft gehad en of uw familieleden trombose hebben. De arts bespreekt dit met u.
Om uw enkel goed te laten genezen is het belangrijk dat u de enkel en de voet blijft bewegen. Begin met deze oefeningen meteen nadat dat het gips eraf is.
Begin met onbelast oefenen. Dit betekent dat u oefent zonder op de voet te staan. Daarna kunt u belast oefenen. Dit betekent dat u op de voet staat. Oefen alleen als het niet te veel pijn doet.
Onbelast oefenen betekent dat u oefent zonder op de voet te staan. Forceer de enkel niet bij rondjes draaien van de enkel.
Als de enkel erg stijf is en u onvoldoende ver komt, kunt u de enkel helpen door met een stugge sjaal de tenen naar u toe te trekken.
https://www.youtube.com/embed/6hXAL0jSG98?list=PL87de52g3gv1yHCvgXSFG6gEndW6Ua_Q9&enablejsapi=1
Belast oefenen betekent dat u op de voet staat. Begin met oefeningen op de stoel. Ga op een stoel zitten en doe deze 2 oefeningen om uw spieren te rekken.
Oefening 1: Zet uw voet ver van de stoel op de grond en probeer de hiel op de grond te zetten
Oefening 2: Schuif uw voet dichter bij de stoel en probeer de hiel weer op de grond te zetten.
Na het oefenen met de stoel, doet u de oefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht. Ga staan en doe deze oefening om uw spieren te rekken.
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been. Als u goed op 1 been kunt staan, kunt u proberen kleine stappen te lopen. Probeer de enkel zo normaal mogelijk te gebruiken. Iedere stap is een oefening.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.
For translating the text, please follow the instructions below:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose 'Vertalen'.
3. Select the preferred language.
4. You can now read and/or listen to the translated text.
Please note that the text has been translated using third-party software. The most accurate translation possible was generated; however, no automated translation is perfect, and automated translations are not a replacement for human translators. Translations are offered as a service to the users of this website. There is no guarantee that the translation will be accurate, reliable or correct. OLVG is in no way responsible for the actual translation. If you have any questions, you should always consult your doctor.
Met "compleet" werkt alles het best. Maar je kunt ook kiezen voor een ander niveau. Je keuze kun je natuurlijk altijd aanpassen.