Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Het komt bijna nooit voor dat de enkelband helemaal afscheurt. Na het verzwikken kan een zwelling ontstaan. Er ontstaat vaak een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel. We behandelen een verzwikte enkel met een drukverband of een elastische kous.
Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
Houd er rekening mee dat u niet verzekerd bent als u gaat autorijden met een drukverband of elastische kous.
Virtual Fracture Care appU kunt voor informatie over het herstel van deze breuk ook de app Virtual Fracture Care gebruiken. U vindt deze app in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). |
Vanwege de zwelling is onderzoek van de enkelbanden niet goed mogelijk. Dit kan pas na 4 tot 7 dagen als de zwelling minder is geworden. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij uw huisarts. Soms maken we een afspraak op de polikliniek in het ziekenhuis.
Na letsel van de enkelbanden kan stijfheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.
Het is belangrijk dat u direct zo veel mogelijk begint met oefenen, als de pijn dit toelaat. Dit voorkomt dat de enkel stijf wordt. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te gaan staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat.
Volg onderstaande instructies:
Doe onderstaande oefeningen op geleide van pijn en forceer niet bij rondjes draaien van de enkel.
Als de enkel erg stijf is en u onvoldoende ver komt, kan u de enkel helpen door met een stugge sjaal de tenen naar u toe te trekken.
Bereid op advies uit naar de belaste oefeningen en wanneer de pijn dit toelaat.
Let op: de hak mag niet van de grond komen.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via de Breuklijn van OLVG.
Breuklijn
020 599 45 10 (op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur)