Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Voedsel gaat via de mond naar de slokdarm, maag en dunne darm en dikke darm. In de dikke darm verandert eten in ontlasting. De ontlasting blijft even in de endeldarm. De anus is ook deel van de endeldarm. Als u poept, gaat de ontlasting via de anus uit uw lichaam.
Bij afwijkingen aan de dikke darm of endeldarm is het soms nodig om een stuk van de darmen te verwijderen. De arts haalt dan via een buikoperatie het zieke deel van uw darm weg.
Na een operatie aan de dikke darm of endeldarm krijgt u soms een stoma. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm in uw buik. Ontlasting gaat via deze uitgang naar een zakje op uw buik.
Hoelang u een stoma heeft, hangt af van de plaats en grootte van de darm die de arts verwijdert. De arts bespreekt met u wat u kunt verwachten.
Bij een operatie aan de dikke dam of endeldarm doet u mee aan het ERAS-programma voor darmoperaties. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Het ERAS-programma is een manier om u sneller te laten herstellen na een operatie. U heeft dan minder kans op complicaties.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Neem al uw medicijnen die u thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis. U kunt dan zelf opletten wanneer u uw medicijnen moet nemen.
Mensen die een goede conditie hebben, herstellen sneller en beter van de operatie. Wij adviseren u daarom voor de operatie veel te bewegen, gezond te eten en niet te roken.
Tips:
Bent u afgevallen zonder dat u dat wilde? Als u meer dan 3 kilo in een maand of meer dan 6 kilo in een half jaar bent afgevallen, krijgt u een afspraak met een diëtist. Samen met de diëtist bekijkt u wat u eet, en wat u kun doen om op gewicht te blijven.
Heeft u een tumor die uw darm afsluit? Dan is het belangrijk dat uw gewicht hetzelfde blijft. Neem direct contact op met uw casemanager als u gewicht verliest.
U blijft kort in het ziekenhuis. Als u thuiskomt, moet u nog herstellen. Het is daarom belangrijk dat u voor de operatie hulp regelt. Bijvoorbeeld iemand die u helpt met boodschappen doen, koken of schoonmaken. Bespreek met uw familie, buren of vrienden wie u kunt helpen. Als u thuiszorg nodig heeft, bespreekt de arts dit met u.
Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery. De zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als de controles goed zijn, brengt een verpleegkundige u naar de verpleegafdeling.
Na een darmoperatie kan de eerste keer poepen spannend zijn. De eerste ontlasting komt soms pas na een paar dagen na de operatie. Als u veel beweegt werken uw darmen beter. Ook krijgt u medicatie voor een betere werking van uw darmen. Het laten van windjes betekent vaak dat uw darmen weer beginnen te werken.
Bij de eerste ontlasting kan wat bloed zitten. Dit is normaal. Als u twijfelt of als u zich zorgen maakt, laat het uw verpleegkundige weten.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij een operatie aan de dikke darm of endeldarm bestaat een kleine kans op een ontsteking, lekkage of het LAR-syndroom.
Bel meteen de polikliniek Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Bij vragen of problemen kunt u tot uw controleafspraak contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Als u klachten krijgt na uw controleafspraak, komt dit meestal niet door uw operatie. Neem dan contact op met uw huisarts.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Verpleegafdeling Chirurgie.
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.