home

Clarivein : behandeling spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die wijder zijn geworden. Door het wijder worden sluiten de klepjes in de bloedvaten niet goed meer. Het bloed kan hierdoor minder goed stromen. Als u spataderen heeft kunt u daar last van hebben. De chirurg kan verschillende behandelingen doen. Bij de behandeling Clarivein plakt de arts de wanden van de spatader aan elkaar.

Over spataderen

Het hart pompt bloed rond door de verschillende aderen in het lichaam. In de benen zitten ook aderen. Deze brengen ook bloed terug omhoog, naar het hart. In iedere ader zitten klepjes om te zorgen dat het bloed niet terug naar beneden zakt. Soms werken deze klepjes niet meer goed. De kleppen gaan dan lekken, waardoor het bloed terug kan zakken. Hierdoor zetten de aderen uit. Deze wijde aderen heten spataderen. 
Problemen met spataderen ontstaan meestal in de benen, daar is de kans dat het bloed terugzakt het grootst.

Als u spataderen heeft, onderzoekt de arts hoe de bloedvaten er uitzien en of het bloed in de aderen van de benen goed stroomt. Dit onderzoek heet een veneus duplexonderzoek. 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De uitkomst van het duplexonderzoek bepaalt welke behandeling voor u geschikt is. Soms is een combinatie van behandelingen nodig. Mogelijke behandelingen door de chirurg zijn:

  • Clarivein: aan elkaar plakken van de wanden van de spatader
  • VNUS: dichtbranden van de spatader
  • ambulante flebectomie: verwijderen van de spatader tijdens een operatie

Kosten

De behandeling van spataderen wordt meestal vergoed door uw zorgverzekering. De arts bespreekt met u wanneer de zorgverzekeraar de behandeling wel of niet vergoedt.

Zo gaat de behandeling Clarivein

Voor de behandeling

  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen? Vertel het uw arts. Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Draag ruime kleding en schoenen die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Na de behandeling krijgt u speciale kousen. Het kan zijn dat een strakke broek en strakke schoenen dan niet meer passen.

De behandeling

  • U krijgt plaatselijke verdoving.
  • De arts brengt een draad in de spatader.
  • De arts spuit een soort lijm in de spatader. Hierdoor plakken de wanden van de spatader aan elkaar.
  • De behandeling duurt 20 tot 30 minuten. 

Na de behandeling

  • U krijgt een steunkous. U moet deze 48 uur dragen, overdag en in de nacht.
  • U mag meteen na de behandeling weer gaan lopen. Zorg dat u in beweging blijft. Blijf niet te lang achter elkaar staan, zitten of liggen.
  • U mag weer douchen en baden na 48 uur. 
  • Gaat u in de maand na de behandeling op vakantie? Stel de behandeling dan uit. Kort na de behandeling mag u niet zwemmen of in de zon.
  • 2 tot 6 weken na de behandeling kan de plek van de spatader pijnlijk zijn. Soms is er een rode streep op het been zichtbaar. Het duurt maximaal een paar weken en gaat vanzelf over.
  • Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik niet meer dan 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. 
  • U kunt na deze behandeling een bloeduitstorting krijgen. Dit is een blauwe plek. Dit gaat meestal vanzelf over na een paar weken.
  • Na de behandeling hoeft u niet terug te komen voor een controleafspraak. 

Opleiden zorgverleners in OLVG

OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen.  Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden.

Uitstel van uw operatie of behandeling

Heel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan.
Bijvoorbeeld door een onverwachte situatie. Of als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Naar huis

Als u zich goed voelt, mag u na de behandeling meteen naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt.

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere behandeling heeft risico’s. Bel meteen de polikliniek chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft. In de avond en in het weekend kunt u bellen met het algemene nummer van OLVG.

  • Uw been is rood en dik.
  • U heeft meer dan 38,5 graden koorts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl

Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: