Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De plastisch chirurg bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn. Een borstvergroting kan gebeuren met een prothese of met lipofilling. Bij lipofilling gebeurt het vullen van uw borsten met eigen lichaamsvet.
De protheses bestaan in verschillende vormen en maten. De protheses zijn gemaakt van siliconen. De buitenkant is siliconenrubber en kan ruw of glad kan zijn. De inhoud van de prothese is gemaakt van siliconen. Het plaatsen van de prothese kan op of onder de borstspier. De plastisch chirurg geeft u advies over het type prothese die goed bij u past.
Elke prothese heeft voordelen en nadelen. Lees daarom eerst de informatie over siliconen protheses op de website van de Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie.
Een alternatief voor een borstvergroting met protheses is lipofilling. Hierbij zal de borst vergroot worden met eigen vetweefsel. Het volume dat daarmee bereikt kan worden is niet zo groot in 1 ingreep als bij protheses. Hiervan is een separate folder. Ook kan een prothese worden gecombineerd met lipofilling om een natuurlijker resultaat te bereiken.
U krijgt altijd eerst een lichamelijk onderzoek. Een medisch fotograaf maakt een foto van uw borsten. Soms is er meer onderzoek nodig zoals een mammografie.
Omdat uw borsten nu groter zijn, voelen uw borsten soms gespannen. Uw huid moet zich nog aanpassen aan de nieuwe grootte van uw borsten. Na een aantal maanden worden uw borsten vanzelf weer soepel.
Soms zitten uw borsten na de operatie hoger dan gewenst. Uw arts kan u een band geven die u over uw bh moet dragen. De band duwt uw borsten dan oplaag. Na een paar maanden zijn uw borsten op de juiste plek gezakt.
Op de plek van het litteken trekt uw huid vaak naar binnen. Dit komt door de hechtingen. Na een paar weken lossen uw hechtingen op. De intrekkingen verdwijnen dan.
De linker- en rechterborst zijn bijna nooit precies hetzelfde. Dit heet asymmetrie. Uw arts bespreekt met u hoe uw borsten er zo veel mogelijk hetzelfde uit kunnen zien. Ook na de operatie zijn uw borsten niet altijd precies hetzelfde.
Soms moet uw borstspier wennen aan uw prothese. De spier trekt dan af en toe samen. Dit heten spiertrekkingen. Na een aantal maanden is uw borstspier aangepast.
Uw borst maakt een laagje om de prothese. Dit laagje heet een kapsel. Bij ongeveer 5 van de 100 vrouwen is dit een probleem. Het kapsel wordt dan te dik en knijpt in de prothese. De prothese krijgt hierdoor een andere vorm en voelt soms hard. Een nieuwe operatie is dan nodig.
Soms komt er een lek in de prothese. Dan is een nieuwe operatie nodig.
Soms verandert het gevoel in de tepel door een borstvergroting. U heeft dan minder of geen gevoel in uw tepel.
Als uw borst of borsten gaan ontsteking door de borstvergroting moet de prothese verwijderd worden. Het is niet mogelijk om de prothese direct terug te plaatsen.
Het is niet zeker hoe lang borstprotheses goed blijven. Het advies is om de borstprotheses na ongeveer 10 jaar een keer te laten controleren. Soms is het nodig om na een aantal jaar uw protheses te vervangen.
ZorgverzekeraarHoud er rekening mee dat uw zorgverzekeraar deze behandeling niet altijd betaalt. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. |
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Voor uw operatie heeft u een afspraak met uw plastisch chirurg. Met uw plastisch chirurg bespreekt u de behandeling. U krijgt uitleg over de verschillende groottes en vormen van de protheses. De arts bespreekt met u welk type prothese bij u past en waar het litteken komt. U kunt verschillende protheses in een bh proberen. U kunt dan de maat bepalen die u wenst.
Soms maakt uw arts een scan van uw borstkas. Via een computerprogramma kunt u dan een 3D voorbeeld zien van uw borsten. U kunt ook zien hoe uw borsten er ongeveer uit gaan zien na de operatie.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
U heeft ongeveer 2 weken na de operatie een afspraak voor controle op de polikliniek.
Iedere operatie heeft risico’s.
Bel meteen met de afdeling als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar verpleegafdeling B5.
Verpleegafdeling Plastische Chirurgie, locatie Oost, B5
020 599 25 03 (dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.