home

Borstvergroting : prothesen in uw borsten

U kunt een borstvergroting krijgen als u kleine borsten heeft en grotere borsten wilt hebben. Een borstvergroting gebeurt via een operatie. Een plastisch chirurg voert deze operatie uit. Tijdens de operatie bent u onder narcose. U krijgt vullingen in uw borsten. Een vulling heet ook wel een prothese. Er zijn verschillende maten en vormen prothesen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Over een borstvergroting

De plastisch chirurg bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn. Een borstvergroting kan gebeuren met een prothese of met lipofilling. Bij lipofilling gebeurt het vullen van uw borsten met eigen lichaamsvet.

De protheses

De protheses bestaan in verschillende vormen en maten. De protheses zijn gemaakt van siliconen. De buitenkant is siliconenrubber en kan ruw of glad kan zijn. De inhoud van de prothese is gemaakt van siliconen. Het plaatsen van de prothese kan op of onder de borstspier. De plastisch chirurg geeft u advies over het type prothese die goed bij u past.
Elke prothese heeft voordelen en nadelen. Lees daarom eerst de informatie over siliconen protheses op de website van de Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie.

Lipofilling

Een alternatief voor een borstvergroting met protheses is lipofilling. Hierbij zal de borst vergroot worden met eigen vetweefsel. Het volume dat daarmee bereikt kan worden is niet zo groot in 1 ingreep als bij protheses. Hiervan is een separate folder. Ook kan een prothese worden gecombineerd met lipofilling om een natuurlijker resultaat te bereiken.

U krijgt altijd eerst een lichamelijk onderzoek. Een medisch fotograaf maakt een foto van uw borsten. Soms is er meer onderzoek nodig zoals een mammografie.

Resultaat en risico's van een borstvergroting

Gespannen borsten

Omdat uw borsten nu groter zijn, voelen uw borsten soms gespannen. Uw huid moet zich nog aanpassen aan de nieuwe grootte van uw borsten. Na een aantal maanden worden uw borsten vanzelf weer soepel.

Borsten zitten hoog

Soms zitten uw borsten na de operatie hoger dan gewenst. Uw arts kan u een band geven die u over uw bh moet dragen. De band duwt uw borsten dan oplaag. Na een paar maanden zijn uw borsten op de juiste plek gezakt.

Intrekking

Op de plek van het litteken trekt uw huid vaak naar binnen. Dit komt door de hechtingen. Na een paar weken lossen uw hechtingen op. De intrekkingen verdwijnen dan.

Asymmetrie

De linker- en rechterborst zijn bijna nooit precies hetzelfde. Dit heet asymmetrie. Uw arts bespreekt met u hoe uw borsten er zo veel mogelijk hetzelfde uit kunnen zien. Ook na de operatie zijn uw borsten niet altijd precies hetzelfde.

Spiertrekking

Soms moet uw borstspier wennen aan uw prothese. De spier trekt dan af en toe samen. Dit heten spiertrekkingen. Na een aantal maanden is uw borstspier aangepast.

Kapselvorming

Uw borst maakt een laagje om de prothese. Dit laagje heet een kapsel. Bij ongeveer 5 van de 100 vrouwen is dit een probleem. Het kapsel wordt dan te dik en knijpt in de prothese. De prothese krijgt hierdoor een andere vorm en voelt soms hard. Een nieuwe operatie is dan nodig.  

Lekkage

Soms komt er een lek in de prothese. Dan is een nieuwe operatie nodig.

Gevoel in de tepel

Soms verandert het gevoel in de tepel door een borstvergroting. U heeft dan minder of geen gevoel in uw tepel.

Ontsteking

Als uw borst of borsten gaan ontsteking door de borstvergroting moet de prothese verwijderd worden. Het is niet mogelijk om de prothese direct terug te plaatsen.

Slijten

Het is niet zeker hoe lang borstprotheses goed blijven. Het advies is om de borstprotheses na ongeveer 10 jaar een keer te laten controleren. Soms is het nodig om na een aantal jaar uw protheses te vervangen.

Zorgverzekeraar

Houd er rekening mee dat uw zorgverzekeraar deze behandeling niet altijd betaalt. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Zo bereidt u zich voor

Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie.
Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking.
Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken.
Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie.
Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie.
  • U vult een vragenlijst in via patiëntenportaal MijnOLVG als voorbereiding op uw behandeling of onderzoek. Daarna hoort u welke soort verdoving u krijgt.
    Meestal hoort u dit online via MijnOLVG. Heel soms is een telefonische afspraak of een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie nodig. Een medewerker van de afdeling Anesthesiologie neemt dan contact met u op.
    Kijk voor meer informatie op de webpagina: Verdoving bij een onderzoek of operatie.
  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Voor uw eigen veiligheid moet u voor uw behandeling of onderzoek nuchter zijn.
    U krijgt hiervoor instructies van een medewerker van de afdeling Anesthesiologie.
    Voor meer informatie kunt u ook alvast kijken op de webpagina Verdoving bij een onderzoek of operatie. 
  • Als u overgewicht heeft, krijgt u het advies van uw arts om voor de operatie eerst af te vallen. Als u een gezond gewicht heeft, heeft de operatie minder risico’s. Ook kunnen de wonden dan beter genezen.
  • Gebruik op de dag van de operatie geen bodylotion of crème.
  • Draag op de dag van de operatie geen sieraden of piercings.
  • Als u na de operatie naar huis gaat, kunt u nog wat pijn hebben. Zorg daarom dat u voor u de operatie paracetamol in huis heeft.
  • Zorg dat iemand u komt ophalen na de operatie.

Zo gaat een borstvergroting

Voor uw operatie heeft u een afspraak met uw plastisch chirurg. Met uw plastisch chirurg bespreekt u de behandeling. U krijgt uitleg over de verschillende groottes en vormen van de protheses. De arts  bespreekt met u welk type prothese bij u past en waar het litteken komt. U kunt verschillende protheses in een bh proberen. U kunt dan de maat bepalen die u wenst.
Soms maakt uw arts een scan van uw borstkas. Via een computerprogramma kunt u dan een 3D voorbeeld zien van uw borsten. U kunt ook zien hoe uw borsten er ongeveer uit gaan zien na de operatie.

Voor de operatie

  • De plastisch chirurg tekent lijnen op uw lichaam. Dit zijn de lijnen die de chirurg nodig heeft om de operatie uit te voeren.
  • Het litteken komt ongeveer in de plooi van uw borst. De arts bespreekt nog een keer waar de prothese komt. Dat kan op de borstspier of een deel kan onder de borstspier. Ook controleert de arts welke maat protheses zijn besteld.
  • U krijgt een infuus in een bloedvat in uw arm. Via het infuus krijgt u een narcose. Bij narcose is uw hele lichaam verdoofd. U bent in een diepe slaap, zodat u niets van de operatie merkt.

De operatie

  • De chirurg maakt een snee in de plooi van de borst en plaatst de protheses.
  • U krijgt oplosbare hechtingen in de wonden.
  • De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

  • Na de operatie krijgt u een strakke band of een sport bh.
  • Soms krijgt u een extra band om de borst om de borsten naar onder te duwen.
  • Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery. De zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als de controles goed zijn, brengt een verpleegkundige u naar de verpleegafdeling.
  • Als u zich goed voelt, mag u na de operatie naar huis. Soms blijft u nog 1 nacht in het ziekenhuis. 

Opleiden zorgverleners in OLVG

OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen.  Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden.

Uitstel van uw operatie of behandeling

Heel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan.
Bijvoorbeeld door een onverwachte situatie. Of als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Naar huis

Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.

Adviezen voor thuis

  • Draag de sport bh 6 weken dag en nacht.
  • Als u ook een band om uw borst heeft gekregen, geeft de arts uitleg over wat u thuis moet doen.
  • Probeer de eerste 2 weken na de operatie zo min mogelijk te tillen. Draag bijvoorbeeld geen zware tassen. Houd uw armen niet boven uw schouders.
  • De eerste 2 weken na de operatie mag u niet in bad. U mag wel kort douchen vanaf 1 dag na de operatie. De hechtpleisters mogen nat worden. U kunt deze laten zitten tot de controle afspraak.

Zo gaat het verder

U heeft ongeveer 2 weken na de operatie een afspraak voor controle op de polikliniek.

Kosten

  • Uw plastisch chirurg stuurt een verzoek naar uw zorgverzekeraar.
  • Uw zorgverzekeraar laat u per brief of e-mail weten of de behandeling betaald wordt.
  • Soms betaalt uw zorgverzekeraar een behandeling niet. Soms betaalt uw zorgverzekeraar maar een deel van de behandeling. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.
  • U moet de behandeling zelf betalen als de zorgverzekeraar niet betaalt.
  • Uw plastisch chirurg kan u vertellen hoeveel u moet betalen.
  • Als u de behandeling zelf betaalt, gebeurt de behandeling meestal in Esthetisch Centrum Jan van Goyen.

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere operatie heeft risico’s.
Bel meteen met de afdeling als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • U heeft meer dan 38,5 graden koorts.
  • De borst is warm, rood of dik.
  • U heeft veel pijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar verpleegafdeling B5.

Verpleegafdeling Plastische Chirurgie, locatie Oost, B5
020 599 25 03 (dag en nacht bereikbaar)

Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: