Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
In uw lichaam zijn veel bloedvaten. Door slagaders stroomt bloed naar uw organen.
De grootste slagader in uw lichaam is de aorta. De aorta zit in uw borstkas en uw buik.
Als er een zwakke plek in uw aorta is, kan de aorta op die plaats wijder worden. Dit heet een aneurysma.
Heel soms kan uw aorta scheuren door een aneurysma. Als de aorta scheurt heeft u een inwendige bloeding. De behandeling is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat het aneurysma niet scheurt.
Een aneurysma groeit heel langzaam. Vaak merkt u niets van een aneurysma van de aorta. De arts ontdekt uw aneurysma meestal toevallig bij een echo of scan van de buik en borstkas.
Een aneurysma ontstaat vaak door kalk in uw slagader. Dit heet atherosclerose. Er zijn verschillende oorzaken van atherosclerose, zoals roken, suikerziekte, te hoog cholesterolgehalte in uw bloed, een hoge bloeddruk of overgewicht.
Er zijn ook andere redenen waardoor u een aneurysma kunt krijgen. Bijvoorbeeld als een familielid een aneurysma heeft gehad.
De behandeling van een aneurysma hangt af van de grootte van een aneurysma.
Als u een aneurysma heeft die kleiner is dan 5 centimeter, dan krijgt u geen operatie. Een aneurysma die kleiner dan 5 centimeter is heeft weinig kans om te scheuren. U krijgt regelmatig een echografie, zodat de arts kan zien of uw aneurysma is gegroeid. U krijgt meestal medicijnen om het bloed te verdunnen en het cholesterol in uw bloed te verlagen. Het is ook belangrijk dat u stopt met roken.
Als uw aneurysma groter is dan 5 centimeter bij vrouwen of 5,5 centimeter bij mannen, is er een grotere kans dat het aneurysma scheurt dan bij een klein aneurysma. Vaak krijgt u dan een operatie.
Eerst krijgt u een CT-scan zodat de arts het aneurysma beter kan zien. Een CT-scan maakt in 1 keer foto’s van alle kanten van de binnenkant van een lichaamsdeel. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen.
Na de CT-scan bespreekt de arts welke behandeling het beste bij u past:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Verpleegafdeling Chirurgie, locatie West, A4
020 510 84 14 en 020 510 82 14 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)