Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Om verschillende redenen kan het nodig zijn om de alvleesklierkop te verwijderen:
Voor het verwijderen van de alvleesklierkop doet de arts een Whipple-operatie of een variatie van een Whipple-operatie. Een variatie is een Whipple-operatie waarbij de arts ook een deel van de maag moet verwijderen.
Eerst doet de arts een kijkoperatie om te controleren of er onverwacht toch uitzaaiingen zijn.
Sommige patiënten kunnen meedoen met een wetenschappelijke studie over de behandeling van alvleesklierkanker. OLVG werkt samen in DPCG, de Dutch Pancreatic Candr Group. In deze groep werken 15 ziekenhuizen samen, die de Whipple-operatie uitvoeren. De studie is een experimentele behandeling. Uw zorgverlener geeft u meer informatie over de behandeling.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
• De anesthesioloog brengt u onder narcose. U valt in een diepe slaap.
De arts maakt een paar kleine sneetjes en kijkt met een camera of er onverwachts toch uitzaaiingen zijn. Dan bepaalt de arts wat er moet gebeuren.
Het kan enkele dagen duren voordat de maag weer gaat werken.
Als dit te lang duurt krijgt u sondevoeding via een slangetje in uw neus. U heeft dan ook nog het slangetje van de maaghevel in uw neus.
Als u sondevoeding krijgt, mag u niet zelf eten en drinken. U mag alleen ongeveer 1 keer per uur een slokje water om de mond vochtig te houden.
Elke dag sluit de verpleegkundige het slangetje in uw neus af. De verpleegkundige kijkt elke 4 uur of uw maag het maagsap naar de darmen duwt. Als de maag dit goed doet, mag het slangetje uit uw neus. Daarna mag u rustig beginnen met zelf eten. U krijgt adviezen van een diëtist. De ontlasting komt in de week na de operatie weer op gang.
Veel bewegen en goed eten zijn erg belangrijk om sneller te herstellen. OLVG gebruikt de methode van het ERAS. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Het programma leidt tot sneller herstel, minder complicaties en u kunt meestal eerder naar huis.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
U blijft meestal 7 dagen in het ziekenhuis. U bespreekt met uw arts wanneer u weer naar huis kunt.
U mag nog niet zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt.
Doe het de eerste tijd rustig aan. Vraag eventueel een naaste om u te helpen.
Als u thuis extra zorg nodig heeft, regelt de verpleegafdeling dit met medewerkers van het Transferbureau.
Let goed op wat u aankunt. Het kan 6 maanden duren tot u weer helemaal beter bent.
Bel meteen de verpleegafdeling Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Verpleegafdeling Chirurgie.
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.