home

Heather Tamse, anesthesiemedewerker i.o.

Knappe koppen: in OLVG hebben we er genoeg. In deze rubriek maak je kennis met de bijzondere talenten van onze verpleegkundigen, artsen en het ondersteunend personeel. Vandaag stellen we je voor aan Heather Tamse, anesthesiemedewerker i.o. Zij begon vorig jaar aan de opleiding en is erg enthousiast over haar functie. ‘Het voelde als thuiskomen.’

Heather, hoe ben je bij de anesthesiemedewerker opleiding terechtgekomen?

‘Tijdens mijn studie bewegingswetenschappen dacht ik al dat het leuk zou zijn om in een ziekenhuis te werken. Ik vind het leuk om zorg te verlenen. Een vriend van me is personal trainer van een IC-arts en stelde voor om eens met haar te praten. Ik ontdekte dat er zoveel meer functies in een ziekenhuis zijn dan alleen artsen en verpleegkundigen. Zij raadde anesthesiemedewerker aan vanwege mijn technische achtergrond. En zo kwam ik bij deze opleiding terecht. Hiervoor ben ik nooit eerder op een OK geweest! Nou ja, buiten die ene keer toen ik als kind mijn amandelen liet verwijderen’

Fijn dat je er bent! Hoe bevalt het je tot nu toe?

Erg goed! Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor deze opleiding niet bekend was met OLVG. Het was heel spannend, voor het eerst in een ziekenhuis werken dat ik ook nog eens niet ken. Maar het sollicitatieproces verliep soepel en hoewel de combinatie praktijk en theorie in het begin erg pittig was, heb ik mijn draai gevonden. Ik vind het leuk om mijn “eigen toko” te hebben maar wel onderdeel te zijn van een team. Wat mij meteen opviel, is dat iedereen hier gelijk wordt behandeld. Je wordt meteen onderdeel van het team. Het voelde als thuiskomen.

Voor veel collega’s is de OK een afgesloten, mysterieuze wereld. Ze weten dat er operaties plaatsvinden, maar niet wat iedereen doet. Wat zijn jouw werkzaamheden?

Die zijn erg veelzijdig. Ik haal de patiënt op in de holding en licht hem voor samen met de anesthesioloog. Ik assisteer bij de anesthesie, monitor de waarden van de patiënt tijdens de operatie, en zorg dat de doorstroom naar de volgende patiënt soepel verloopt. Ik zit dus weinig stil.

Het leukste vind ik het contact met de patiënt. Ik probeer altijd raakvlakken te vinden door vragen te stellen. ‘’Sta je vaker zo vroeg op?”, “Wat zijn je weekendplannen?”, of ‘Wat zijn je hobby’s?’. Het is leuk om in korte tijd een soort band met iemand op te bouwen. En het stelt de patiënt gerust omdat jij ook een kalme indruk maakt. Het is ook een kunst om aan te voelen met wie je een lolletje kunt hebben en met wie niet. Je hoort het al, we doen veel meer dan patiënten “laten slapen”!’

Een operatie kan soms uren duren. Wat is jouw tip om lange tijd gefocust te blijven?

‘Ik blijf het liefst in beweging en probeer niet te veel op mijn krukje te zitten. Ik loop soms even een rondje en ga kijken wat een collega aan het doen is. We zijn heel gefocust op geluid, onze apparatuur geeft ons een signaal als we iets moeten doen. Je kan dus prima multitasken en even kletsen met je collega's om alert te blijven. Trouwens, men vergeet wel eens dat we ook regelmatig afgelost worden. We moeten dus echt niet uren stilzitten zonder dat we naar de wc kunnen of zo. En gelukkig duren veel operaties niet zo lang.

Wat zou jij zeggen tegen iemand die eraan denkt op de OK te gaan werken, maar nog twijfelt?

Het klinkt waarschijnlijk cliché, maar ik zeg: gewoon doen! Je moet wel flexibel zijn. Omdat we zoveel verschillende operaties uitvoeren is geen dag hetzelfde en iedere patiënt is anders. Als je die afwisseling leuk vindt, kan ik het van harte aanraden!

Leuk om te weten trouwens: je kunt zonder zorgachtergrond aan de opleiding tot anesthesiemedewerker beginnen! Een medische opleiding helpt wel, maar ik heb collega’s die jaren een kantoorbaan hadden! Ik ken zelfs iemand die eerst banketbakker was.

Denk je er ook over een opleiding tot Anesthesiemedewerker te volgen? Bekijk dan de website van Werken bij OLVG