Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette straling, dit noemen we ook wel uv-straling. Deze uv-straling kan zorgen voor huidverkleuring, huidverbranding, huidveroudering en huidkanker. Er bestaan twee soorten uv-straling: uv-A en uv-B. Uv-A dringt diep in de huid en kan zo de huid beschadigen. Dit is ook het type uv-straling dat huidveroudering en huidkanker veroorzaakt.
Uv-B zorgt ervoor dat uw huid verkleurt, maar kan er ook voor zorgen dat uw huid verbrandt. Uv-B-straling heeft daarnaast een positief effect: het zorgt ervoor dat u via de huid vitamine D aanmaakt.
Hoe snel u verbrandt, hangt af van uw huidtype maar ook van de zonkracht. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Midden op de dag staat de zon het hoogst. De zonkracht is vele malen sterker in de zomer dan in de winter en de zonkracht kan ook per dag verschillen. Houd dus de zonkracht in de gaten wanneer u naar buiten gaat en bescherm uw huid extra goed tegen de zon wanneer de zonkracht hoog is.
OLVG-dermatoloog Emmilia Dowlatshahi geeft tips die u kunt toepassen om huidbeschadiging door de zon te voorkomen. |
Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Basaalcelcarcinomen, melanomen en plaveiselcelcarcinomen komen het vaakst voor. Een basaalcelcarcinoom ziet er vaak rood en glanzend uit en kan soms bloeden. Als u een wond heeft die na 6 weken niet geneest, laat deze dan voor de zekerheid door uw huisarts controleren.
Een melanoom kan ontstaan uit een moedervlek, maar ook uit gezonde huid. Heeft u een (moeder)vlek die asymmetrisch is, een onregelmatige rand heeft, verandert van kleur of formaat, groter is dan 5 millimeter, jeukt of bloedt, laat de vlek dan controleren door uw huisarts.
De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog.