home

Succesvol wetenschapsjaar in OLVG

In 2023 is OLVG opnieuw erkend als topklinisch opleidingsziekenhuis door de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ)! Als STZ-ziekenhuis moeten we aan een aantal criteria voldoen waarvan wetenschap een van de zes hoofdcriteria is. In dit jaarverslag blikken we verder terug op een paar mooie hoogtepunten uit 2023. 

Visitatie door STZ
Eenmaal per 5 jaar worden we door de STZ gevisiteerd om te controleren of we nog aan de criteria voldoen en om te kijken op welke punten we nog kunnen verbeteren. We kunnen trots terugkijken op een succesvolle dag en een mooie terugkoppeling van de visitatiecommissie.

In het visitatierapport wordt benoemd dat OLVG trots mag zijn op de impact van onze wetenschappelijke resultaten. De praktijkgerelateerde onderzoeken die we uitvoeren bestrijken de gehele zorg. Dit laat zien dat wetenschappelijk onderzoek door alle vakgroepen en door diverse beroepsgroepen gedragen wordt. De positionering van verpleegkundig onderzoek en het verder bestendigen van dit onderzoek in de organisatie wordt als belangrijke aanbeveling genoemd. Als mooi praktijkvoorbeeld van patiëntenparticipatie werd de samenwerking met een ervaringskundige benoemd bij het onderzoek op de psychiatrie. Zij werkt van begin tot eind mee aan het onderzoek, van subsidievoorstel tot aan publicatie en implementatie van de resultaten. 

Terugblik 2023
Op 8 september sprak ziekenhuispsychiater Birit Broekman haar oratie uit als bijzonder hoogleraar ziekenhuispsychiatrie. Haar leerstoel richt zich op onderzoek naar de complexe relatie tussen lichamelijke en mentale gezondheid en geintegreerde zorg om patiënten de juiste ondersteuning te bieden.

Daarnaast zijn we de samenwerking met lector Anne Eskes gestart op het thema patiënt- en familieparticipatie. Er zijn 2 verpleegkundigen aangesteld in een combinatiefunctie, zij combineren onderzoeken met werken in de zorg. We denken hierbij ook aan onze collega Karin Formark, die we in deze functie moeten missen door haar onverwachte overlijden.

Vrienden van OLVG
Met ons wetenschappelijk onderzoek dragen we direct bij aan lagere druk op de zorg, lagere kosten en een betere behandeling voor onze patiënten. Daarom is (blijven) investeren in wetenschappelijk onderzoek een absolute must. Om innovatieve onderzoeken te kunnen blijven doen, is extra financiële steun van particulieren, bedrijven en fondsen hard nodig. Met Vrienden van OLVG zetten we ons hiervoor in: zo werven we geld voor nieronderzoek dat een methode onderzoekt om angst en depressie bij nierpatiënten te signaleren om zo deze patiënten betere zorg te kunnen bieden. Daarnaast draagt de stichting financieel bij aan de Amica 5-studie op de afdeling Neonatologie in het Anna Paviljoen (het moeder- en kindcentrum), waar ouders nauw betrokken zijn bij de zorg van hun te vroeggeboren kind. Er wordt gekeken of en hoe deze vorm van zorg de lange termijn effecten bij kinderen en ouders kan verbeteren. 

Samen helpen we de zorg vooruit!

Commissie Wetenschap en Team Wetenschap

Achtergrondafbeelding

Over ons

Commissie Wetenschap OLVG

De Commissie Wetenschap OLVG (CWO) is een ziekenhuiscommissie met als doel het stimuleren en faciliteren van wetenschappelijk onderzoek in OLVG. De Commissie Wetenschap OLVG is een open platform waar medisch specialisten, verpleegkundigen, paramedici, raad van bestuur, leden van team wetenschap en overige geïnteresseerden aan deelnemen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld en successen gevierd. Ook komen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en ondersteuning aan de orde, heeft waardegedreven zorg een plaats binnen de wetenschap en worden samenwerkingsverbanden gesmeed. De commissie is medeauteur van het Beleidsplan Wetenschap.

Team Wetenschap

Team Wetenschap, onderdeel van het Leerhuis van OLVG, bouwt aan een omgeving voor onderzoekers om goed onderzoek te doen:

Team Wetenschap ondersteunt onderzoekers en studenten van OLVG bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek. In persoonlijke gesprekken biedt Team Wetenschap logistieke, methodologische, epidemiologische en statistische ondersteuning. De informatiespecialisten geven advies en hulp bij medische, verpleegkundige en gezondheidsgerelateerde zoekvragen.

Ook verzorgt het Leerhuis diverse cursussen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en evidence based practice, zoals good clinical practice en statistiek. Alle nieuwe onderzoekers worden op weg geholpen middels een bijeenkomst voor nieuwe onderzoekers.

Adviescommissie Wetenschappelijk Onderzoek (ACWO)

De Adviescommissie Wetenschappelijk Onderzoek (ACWO) geeft de raad van bestuur gevraagd en ongevraagd advies over onderzoeken (zowel WMO- als niet WMO-plichtig) die uitgevoerd worden in OLVG. Al het onderzoek dat in OLVG wordt uitgevoerd, wordt aangemeld bij de ACWO. De ACWO toetst op lokale uitvoerbaarheid in OLVG. Niet WMO-plichtig onderzoek toetst de ACWO ook inhoudelijk. Als alles akkoord is, geeft de ACWO positief advies over de studie aan de raad van bestuur. Vervolgens geeft de raad van bestuur de lokale goedkeuring uit.

De ACWO bestaat uit medisch specialisten, A(N)IOS, verpleegkundigen, juridisch adviseurs, research coördinatoren en wordt (administratief) ondersteund door Team Wetenschap.

Kengetallen Wetenschap

Achtergrondafbeelding

Totaal aantal goedgekeurde studies (N=131)

Geïnitieerd door WMO-plichtige studies (N=40) Niet WMO-plichtige studies (N=91)
Ander ziekenhuis of consortium 29 (72,5%) 38 (41,8%)
Industrie of farmaceut 9 (22,5%) 1 (1,1%)
Zelf geïnitieerd 2 (5,0%) 52 (57,1%)

Publicaties met 1e auteur van OLVG per afdeling

Het aantal publicaties met een OLVG-medewerker als eerste auteur, opgesplitst naar afdeling. De publicaties bestaan uit wetenschappelijke artikelen, boeken en boekhoofdstukken in zowel Engels als Nederlands.

 

Foto van boeket

Promoties

Op deze pagina is een overzicht van promoties in 2023 te vinden. Ook lichten we een paar proefschriften verder toe.   

Gepromoveerd in 2023

OLVG-promovendus en/of promovendus met (co)promotor van OLVG:

Naam promovendus Datum Vakgebied
Bernice Engeltjes ^ 16 januari Leerhuis
Mireille Stelwagen 17 januari Gynaecologie/Kindergeneeskunde/Leerhuis
Marlies Verhoeff * 8 februari Geriatrie
Zhengfei Huang 24 februari Keel-, Neus- en Oorheelkunde/Klinische Neurofysiologie
Amy Hofman * 15 maart Leerhuis
Ning Zhou ^ 28 maart Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Deshui Li ^ 5 april Keel-, Neus- en Oorheelkunde/Klinische Neurofysiologie
Hanneke Joosten * 1 juni Heelkunde
Riccardo Cocchieri 5 juni Cardiothoracale Chirurgie
Nicole van Veenendaal 16 juni Kindergeneeskunde
Jooske Boomsma * 30 juni Neurologie
Carlo Peeters ^ 3 juli Orthopedie
Romein Dujardin ^ 4 juli Intensive Care
Maud Reijntjes * 7 juli Heelkunde
Maybritt Kuypers ^ 6 oktober Spoedeisende Hulp
Hans Blaauwgeers * 10 oktober Pathologie
David Bernstein ^ 9 november Orthopedie
Hassanin Alkaduhimi ^ 10 november Orthopedie
Anja Stevens ^ 10 november Psychiatrie
Hester Zijlstra ^ 16 november Orthopedie
Astrid van Huizen ^ 30 november Dermatologie
Leontien Nijland 1 december Chirurgie/Bariatrie
Lena Sialino 15 december Chirurgie

^ promovendus met (co)promotor in OLVG, aanstelling elders
* promotie van staflid/a(n)ios/medewerker van OLVG, onderzoek elders verricht

Achtergrondafbeelding

Mireille Stelwagen: ervaringen met patient en ouder empowerment binnen Family Integrated Care

Mireille Stelwagen is verpleegkundig onderzoeker bij de afdeling kindergeneeskunde en adviseur wetenschap en opleiden bij het Leerhuis.

Het proefschrift van Mireille beschrijft de infrastructurele veranderingen voor het Anna Paviljoen vanuit een model voor patiënt-empowerment. Specifiek richt het proefschrift zich op het concept Family Integrated Care (FICare). Met FICare worden ouders actief betrokken in de zorg voor hun kind tijdens een ziekenhuisopname. Ze worden niet als gast gezien op de afdeling, maar zijn onderdeel van het team en hebben hun eigen specifieke rol. In kwalitatieve studies zijn ouders bevraagd naar hun ervaringen met ouder empowerment binnen deze infrastructuur en wat dat voor hen betekende. 

Ouders ervaren de infrastructuur als een veilige, maar intensieve praktijkschool voor onafhankelijk ouderschap bij ontslag. Ook ervaren ze uitdagingen zoals machtsconflicten, slaaptekort en keuzestress. Ook is gekeken naar de manier van opleiden en coachen door het zorgpersoneel en naar wat hun ervaringen zijn met de nieuwe infrastructuur. Voor personeel betekende het dat zij zowel gunstige als bedreigende verschuivingen in hun professionele identiteit hebben ervaren.

Dit proefschrift onderschrijft het belang van kwalitatief onderzoek: ‘Wat werkt voor wie onder welke omstandigheden? Met kwalitatief onderzoek maak je dát inzichtelijk. We hebben zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek nodig voor wetenschappelijke onderbouwing van ons handelen.’ Mireille heeft op 17 januari 2023 succesvol haar proefschrift verdedigd. Lees ook het interview met Mireille in Wetenschap@OLVG.

Achtergrondafbeelding

Riccardo Cocchieri: minimaal invasieve chirurgie van de mitralisklep

Riccardo Cocchieri is cardiothoracaal chirurg, gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgie van de mitralisklep.

De mitralisklep is één van de vier hartkleppen. Zijn proefschrift beslaat een breed scala aan onderwerpen, waaronder de geschiedenis en evolutie van hartklep operaties en het toepassen van technologie. De huidige minimaal invasieve mitralisklep operaties bouwen voort op een techniek die al decennia bestaat. ‘Wat veranderd is in 100 jaar is de toegang, die zorgt dat door een kleine snede van ongeveer 4 centimeter, het mogelijk is om aan de binnenkant dezelfde operatie op dezelfde manier te kunnen doen’. ‘Als je iets moderner wil doen en wilt innoveren, moet je bedenken dat innovatie een learning curve heeft. 

Maar die learning curve moet niet gezien worden als experimenteren. Bij die learning curve hoort dus het registreren van data, onderzoek doen en continue checken dat wat je doet goed is.’ Daarom beschrijft het proefschrift de registratie van data als vereiste.

Het proefschrift heeft belangrijke en positieve resultaten opgeleverd voor deze operatietechniek. ‘Mijn methode werd door sceptici als gevaarlijk omschreven. Het tegendeel is nu bewezen.’ Op 5 juni 2024 heeft Riccardo succesvol zijn proefschrift verdedigd. In maart 2024 verscheen een mooi interview met Riccardo in het Wetenschap@OLVG.

Achtergrondafbeelding

Nicole van Veenendaal: ouderparticipatie in de zorg voor prematuur geboren kinderen

Nicole van Veenendaal, voormalig arts-onderzoeker en arts-assistent op de afdeling Kindergeneeskunde, deed promotie-onderzoek naar ouderparticipatie in de zorg voor prematuur geboren kinderen (geboren voor een zwangerschapsduur van 37 weken) op de afdeling Neonatologie. 

Haar specifieke interesse en focus ligt daarbij op Family Integrated Care (FICare). Met FICare worden ouders actief betrokken in de zorg voor hun kind tijdens een ziekenhuisopname en wordt er actief gestreefd naar optimale ouder-kind nabijheid. Ouders worden niet als gast gezien op de afdeling, maar zijn onderdeel van het (zorg)team en hebben hun eigen specifieke en onvervangbare rol. De primaire onderzoeksvraag van het proefschrift van Nicole is of en hoe FICare kan leiden tot betere uitkomsten bij prematuur geboren kinderen en hun ouders. 

De resultaten uit het proefschrift laten zien dat ouderparticipatie in de zorg, zoals het concept FICare in OLVG ook wordt verleend, zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten in de kinderen en een verbeterde mentale gezondheid voor hun ouders. Daarnaast worden belangrijke voorwaarden beschreven voor succesvolle ouderparticipatie, bijvoorbeeld op het gebied van ouder-professional communicatie en samenwerking.

Tijdens het onderzoek heeft Nicole actief patiënten betrokken bij de studies, iets waar momenteel veel aandacht voor is. ‘Het was voor mij een eye-opener patiënten niet alleen als onderwerp van mijn studie te zien, maar ook als partner’. Op 16 juni 2023 heeft Nicole van Veenendaal haar proefschrift succesvol verdedigd en momenteel is zij in opleiding tot kinderarts bij het Amsterdam UMC. 

Achtergrondafbeelding

Leontien Nijland: maagverkleiningen bij mensen met ernstig overgewicht

Leontien Nijland is als promovendus werkzaam geweest bij de afdeling chirurgie. In het proefschrift van Leontien ligt de focus op het onderzoeken of maagverkleiningen uitgevoerd kunnen worden bij mensen met ernstig overgewicht.

Na een succesvolle pilotstudie, tijdens de coronapandemie, volgde er een groot cohortonderzoek naar de maagverkleining in dagbehandeling. Andere hoofdstukken in het proefschrift gaan over onderzoeken die hebben gekeken naar de effectiviteit van de maagverkleinende operaties in verschillende patiëntengroepen en op lange termijn. Tot slot heeft ze naar de zogenaamde ‘patient reported outcome measures’ gekeken. 

Het onderzoek heeft mooi resultaat opgeleverd, namelijk een nieuw klinisch zorgpad voor maagverkleiningen in dagbehandeling. Dit wordt nu ook toegepast in andere centra in Nederland en in andere landen. Er komen regelmatig mensen vanuit het buitenland kijken bij ons in OLVG, hoe dit hier is opgezet en hoe het zorgpad loopt.

Leontien heeft het doen van onderzoek naast het klinisch werk als erg waardevol ervaren: ‘Je wordt er gewoon een betere dokter en mens van.’ Op 1 december 2023 heeft Leontien haar proefschrift succesvol verdedigd en momenteel is zij in opleiding tot huisarts.

Foto invullen vragenlijst

Lopend onderzoek

Een greep uit de lopende onderzoeken in OLVG in 2023

Achtergrondafbeelding

Patiënt- en familieparticipatie

In 2023 is een samenwerking tussen HvA, Amsterdam UMC en OLVG van start gegaan met de aanstelling van bijzonder lector Anne Eskes. De HvA heeft haar benoemd om een nieuw lectoraat Patiënt- en Familieparticipatie in de Klinische Zorg vorm te geven. 

Uit onderzoek blijkt steeds meer dat patiënt- en familieparticipatie leidt tot betere gezondheidsuitkomsten en meer tevredenheid bij patiënten, familie en verpleegkundigen. De onderzoekslijn van Anne Eskes richt zich volledig op dit onderwerp. Zij begeleidt verpleegkundig onderzoekers in opleiding in OLVG om hun onderzoek naar patiënt- en familieparticipatie uit te voeren. Voor verpleegkundigen is dit een unieke kans om via een combinatiefunctie door te groeien in OLVG.

 

Achtergrondafbeelding

Screenen op dementie bij laagopgeleide ouderen met een migratie-achtergrond

De afdelingen Geriatrie en Medische Psychologie hebben samen een onderzoekslijn naar zorg op maat voor laag opgeleide ouderen met een migratie-achtergrond. Een belangrijke onderzoekslijn voor OLVG door het brede aanbod aan culturen waar OLVG mee te maken heeft. 

Jaren geleden begon dit onderzoek met het ontwikkelen van een instrument om deze groep ouderen te kunnen screenen op dementie. Dit onderzoek heeft zich enorm verbreed, met onder andere ook nieuwe inzichten op het gebied van palliatieve zorg voor deze ouderen. Actueel onderzoek gaat over het gesprek dat met deze families gevoerd wordt over het reanimatiebeleid. Naast Jos van Campen en Miriam Goudsmit zijn ook Floor van Deudekom en Sara Beishuizen actief betrokken bij deze onderzoekslijn.

 

Achtergrondafbeelding

De complexe relatie tussen lichamelijke en mentale gezondheid

Birit Broekman sprak op 8 september 2023 haar oratie uit als bijzonder hoogleraar ziekenhuispsychiatrie. In haar oratie ging ze in op de complexe relatie tussen lichamelijke en mentale gezondheid en wat er nodig is om patiënten de juiste ondersteuning te bieden. 

Voor de juiste behandeling voor patiënten pleit Broekman voor geïntegreerde behandelingen die zich tegelijkertijd richten op de lichamelijke en psychische klachten van de patiënt. OLVG loopt voorop in het aanbod van zorg dat op deze manier wordt aangepakt. Voorbeelden van geïntegreerde poliklinieken zijn de POP (psychiatrie-obstetrie-pediatrie)-poli en MOPP (Multidisciplinaire Overgangs Problematiek)-poli in OLVG, waar naast de behandelingen veel onderzoek wordt gedaan naar het effect van deze manier van zorg.

 

Evenementen

In 2023 hebben we drie verschillende evenementen georganiseerd. Op deze manier is zowel medisch als verpleegkundig onderzoek in de kijker gezet en hebben onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Achtergrondafbeelding

Pizza & Wetenschap

Op 16 februari 2023 vond de eerste editie van ‘Pizza & Wetenschap’ plaats. Tijdens dit evenement proosten we op een nieuw jaar vol wetenschap en gaan we in gesprek over een specifiek thema dat onderzoekers aangaat. 

Het thema van de eerste editie was ‘De-implementatie van onnodige zorg’. We herkennen allemaal handelingen uit het dagelijkse werk waarvan we niet goed genoeg weten of ze zinnig en/of voldoende onderbouwd zijn. Hoe onderzoek je of deze zorg inderdaad onnodig is? En waar kun je tegenaan lopen als je deze zorg zou willen de-implementeren? Hierover presenteerde dr. Leti van Bodegom-Vos, assistant professor aan het LUMC en gespecialiseerd in de-implementatie van zorg. Daarnaast gingen we ook zelf aan de slag door te brainstormen over mogelijk onnodige zorg in ons eigen dagelijkse werk. We sloten af met pizza (of eigenlijk: piccolini’s) en een borrel!

Achtergrondafbeelding

Wetenschapsweek

Van 19 tot en met 22 juni stond wetenschap in de kijker in OLVG. 

Verspreid over de week waren er verschillende workshops te volgen. Op donderdag 22 juni werden er meerdere prijzen uitgereikt tijdens een feestelijke wetenschapsdag. De keynote presentatie van dit jaar werd gegeven door Dr. Sezer Karaoglu (Universiteit van Amsterdam) en ging over Artifical Intelligence (AI) in de (geestelijke) gezondheidszorg. Hij liet een aantal indrukwekkende toepassingen zien en benadrukte tevens dat AI de toegankelijkheid van zorg kan vergroten.

Onderzoeksprijs – Ariena Rasker, onderzoeker orthopedie, voor haar onderzoek naar het effect van intra-operatieve spoeling met chloorhexidine of povidonjodium op infecties bij heupprotheses.

Posterprijs – Petra van Baar, ANIOS en onderzoeker verloskunde/gynaecologie, voor haar onderzoek naar de psychologische impact voor vaders, bij de keuze over embryoreductie (vermindering van het meerling aantal) bij meerlingzwangerschappen.

Dr. Keeman publicatieprijs – Julia Noorduyn, onderzoeker orthopedie, voor haar publicatie over het effect van fysiotherapie tegenover een operatie van een degeneratieve meniscusscheur. Eervolle nominatie was voor Nicole van Veenendaal, voor haar publicatie over het effect van het ‘family integrated care’ zorgmodel op de mentale gezondheid van vaders bij te vroeggeboren baby’s. 

Descartesprijs – Inger Deijle, senioradviseur waardegedreven zorg, voor haar onderzoek over een beweegprogramma voor mensen die een TIA of klein herseninfarct hebben gehad en de invloed op cognitie.  

Achtergrondafbeelding

Mini-symposium verpleegkundig onderzoek

Op 15 november vond het mini-symposium Verpleegkundig Onderzoek plaats. Dit jaar was het thema: patiënt en familie als partners.

Het symposium werd afgetrapt met de keynote van bijzonder lector Anne Eskes en verpleegkundig onderzoeker Isha Verkaik. Ook ging het publiek in gesprek in vier verschillende, inspirerende parallelsessies over participatie van patiënten en familie. Ook werden de verpleegkundige afstudeerprijzen uitgereikt:

Juryprijs – Marijn Keuken, Acute Opname Afdeling, voor haar onderzoek naar blaasvulling voor het verwijderen van een kortdurende katheter en het effect daarvan op uitplassen, complicaties en tijd tot ontslag.

Publieksprijs – Jean-Paul Haack, Cardiothoracale Chirurgie, voor zijn onderzoek naar hoe je slaapkwaliteit van postoperatieve patiënten tijdens een verblijf op de IC kunt bevorderen. 

Foto van briefgeld en muntgeld

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG

Winnaars subsidieronde 2023

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG (SWOO) stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek dat in OLVG plaatsvindt. Van de in totaal 16 aanvragen in 2023 werden vijf onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.

  1. Olaf Geerse, postdoc, longarts i.o., Longgeneeskunde - De juiste zorg op de juiste plek voor patiënten met longkanker: een verkennend onderzoek naar niet-passende zorg in de laatste levensfase.

  2. Igor Shirinskiy, stagiair wetenschap, Radiologie/Orthopedie - De lange termijn follow-up van de BITE-studie: Evaluatie van de operatieve behandelingen van een beschadigde bicepspees bij rotatorcuff scheuren.

  3. Berber Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker, Kindergeneeskunde - Onderzoek naar het effect van immuunondersteunende voeding voor volwassenen met matig tot ernstig atopisch eczeem (IMPACDD studie).

  4. Emily Schoustra, arts-onderzoeker, KNO - DISE-PhOP metingen in verschillende posities: nieuwe inzichten in OSA diagnostiek.

  5. Ariena Rasker, wetenschappelijk onderzoeker, Orthopedie - Welk van de 10 bestaande voorspelmodellen kan het beste overlijden binnen 30 dagen na een heupfractuur voorspellen in de OLVG populatie?

We vroegen onze collega’s iets meer te vertellen over hun onderzoek, wat er zo bijzonder aan is en wat de patiënt er aan heeft. Dat lees je op onze website.

Externe subsidies

Om onderzoek mogelijk te maken worden ook subsidies buiten OLVG aangeschreven. Hieronder is een overzicht van verkregen subsidies in 2023: *

Naam onderzoeker Afdeling Onderwerp Subsidiegever

Nienke Willigenburg

Orthopedie

Implementatie fellowship

ZonMw

Rudolf Poolman

Orthopedie

10 jaar follow up heupprotheses

Lima investigator initiated trials

Rooske Last

Kwaliteit en verbetering

IBD de baas, opzet cursus

Teva IBDEE 2023

Berber Vlieg-Boerstra

Kinderallergologie

Relatie dieet moeder en borstvoeding

Stichting steun Emma

Berber Vlieg-Boerstra

Kinderallergologie

Immuun ondersteunend dieet

Stichting fonds onderzoek huidziekten

Birit Broekman

Psychiatrie

Samen Sterk aan de Start: synergie door integratie interventies van de volwassen GGZ en Jeugdhulp bij perinatale psychiatrie, een prospectieve studie.

ZonMw
Deelname aan consortia

Diederik Kempen

Orthopedie

Leefstijlinterventie bij lage rugpijn en overgewicht, effectiviteit van gecombineerde therapie

ZonMw

Dorenda van Dijken

Fedde Scheele

Birit Broekman

Gynaecologie

Gynaecologie

Psychiatrie

MenoPause Consortium – meer gezonde en productieve jaren voor vrouwen in de overgang

NWA-ORC (NWO)

Birit Broekman

Psychiatrie

Implementatie geboortezorgtraject

ZonMw voucher

* voor zover bekend bij het Leerhuis