Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Kanker van de baarmoeder of endometriumkanker komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Elk jaar ontstaat de ziekte bij ongeveer 1900 vrouwen in Nederland.
Er is een relatie tussen de oestrogeenspiegel en het ontstaan van baarmoederkanker. Hierdoor komt baarmoederkanker vaker voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, of bij vrouwen die laat in de overgang zijn.
De behandeling is vrijwel altijd een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Soms is ook bestraling nodig. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. (externe link)Meer informatie.
Mensen met baarmoederhalskanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een gynaecoloog, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC en VUMC.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker zoals een operatie. Bij een operatie worden meestal de baarmoeder, eierstokken, eileiders en lymfeklieren in de bekken verwijderd. Hoe ingrijpend de operatie zal worden uitgevoerd, hangt af van het stadium van de ziekte. De overige meest toegepaste behandelingen bij baarmoederkanker zijn: bestraling, chemotherapie en hormoontherapie. Vaak is een combinatie van deze behandelingen nodig.
Welke behandeling voor de patiënt het beste is, is afhankelijk van het soort kankercellen, de mate van kwaadaardigheid van deze cellen en van het stadium van baarmoederkanker. Bij de keuze van een behandeling speelt ook mee wat de patiënt zelf wil en aankan.
Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederkanker
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker